2021-04-09 08:42:54 +0200 +0200

Prskavčí blog

Oct 12, 2011

Subversion 1.7

Dlouhé čekání na nový Subversion

Myslím, že vetšina lidí si shlédnutí roadmapy Subversion a čekaní 2 roky na změny, které potřebují migrovala na jiný verzovací systém. Ale celosvětově je Subversion stále velice používaný verzovací systém.

Novinky ve verzi 1.7

Byla opraveny spousty chyb což jistě všichni uživatelé ocení. A přidáno několik novinek, ty nejvýznamější zmínim dále.

WC-NG

Za dlouho očekávanou novou verzí pracovní kopie (WC, working copy) je centralizace adresářů .svn do jednoho podobně jako to mají jiné verzovací systémy. Používá se nějaká forma SQLite, ale autoři upozorňují, že není bezpečné přistupovat k souboru s metadaty běžnými nástroji pro SQLite.

HTTPv2

Nový jednoduší HTTP protokol má samozřejmě hlavně zvýšit výkon SVN, kdy operace se serverem jsou největší zátěží uživatelů. Zatím, ale nemám k dispozici žádné porovnání rychlosti, kde by to bylo reálně vidět.

svnrdump

Příkaz svnrdump umožňuje to samé jako svnadmin dump na serveru i vzdáleně. Pokud jste ve staré verzi chtěli zálohovat pomocí svnadmin, museli jste mít přístup přímo k file systému, kde byl svn server. To teď odpadá.

svn patch

svn patch složí jako systémový příkaz patch k aplikací diffů (patchů).

Distribuce

Postupně se objevují binární balíčky s Subversion 1.7

Závěr

Nic převratného se nestalo, Subversion postupuje dále správným směrem a doufám, že další plánované změny budou probíhat trochu rychleji. Pokud Subversion nepoužíváte a chcete můžete se dozvědět více na mém školení, nejbližší je 20-21.10.2011.