2021-04-09 08:42:54 +0200 +0200

Prskavčí blog

Jul 30, 2018

Recenze knihy: The Site Reliability Workbook

První kniha o SRE vyšla před dvěma lety. Kniha nazvaná prostě Site Reliability Engineering je kompendium znalostí, které v Googlu nasbírali za řadu let a zárověň popisuje technologie, které Google používá a na kterých staví svoji infrastrukturu. Část poznatků a procesů je univerzální, ale hodně toho je Google specifické, hlavně věci kolem technologií. Minulý týden v rámci konference Google Next 2018 vyšlo preview druhé knihy nazvané The Site Reliability Workbook.

Obě knihy se liší od jiných hlavně tím, že za nimi stojí velké množství autorů, každá kapitola je vytvořena skupinou velmi zkušených lidí, kteří jsou mi často vzorem v oboru. Doporučuji nejdříve přečíst první knihu než se pustíte do té druhé. Druhá kniha SRE Workbook je doplněk k té první. V první je pojem definován a popsán a v druhé knize je konkretní případ (case study) a jak by se problém měl řešit, ukázky dokumentů a checklistů, aby jste získali lepší náhled na věc.

Někdo se ptá proč ten Google dává tolik energie do šíření SRE myšlenek mimo Google organizace. Důvodem podle mne je Customer Reliability Engineering - CRE. V rámci Google Cloudu pracují se zákazníky velmi úzce a pomáhájí jim provozovat jejich vlastní SRE týmy na Google Cloud plaformě. V knize je velmi dobrá ukázka o spolupráci s firmou Evernote, která migrovala do Google Cloudu. Těch firem bude více a podle mě je velmi správný přístup od cloud providera k záklazníkům. Pomáhá totiž s procesy a postupy ve firmách, kde ještě před nedávnem měli například jen vše on-premise a vlastní operations, které v cloudu úplně nepotřebujete.

Druhá kniha je zdarma dostupná v PDF do 23. srpna a potom bude dostupná přes O’Reilly nakladatelství jako první kniha.

Závěr

Druhou knihu jsem přečetl za víkend a přínesla mi spoustu odpovědí, ale i otázek. Skvěle doplňuje první knihu a také přináší rozhled pokud potřebujete začít s SRE ve svojí firmě. Pokud vás zajímá jak dělají SRE jinde je dobrá kniha Seeking SRE, kde najdete náhled jak dělat SRE v menším měřítku než je Google.

Pokud si chcete popovídat jak děláme SRE mi v Oracle Apiary, tak mě neváhajte kontaktovat, rád si o tom s každým promluvím. Také hledám nové lidi do mého SRE týmu, pokud máte zájem tak se mi ozvěte třeba přes twitter.