2021-04-09 08:42:54 +0200 +0200

Prskavčí blog

Jun 9, 2018

Monitorama Konference 2018 v Portlandu

Tento týden jsem se zúčastnil konference Monitorama v Portlandu, která je zaměřená na monitoring. Je to třídenní konference s jedním sálem, kde nemusíte rozhodovat na co půjdete. Je to všechno o open source monitorovacích nástrojích, ale hojně podporované ze stran sponzorů. Normální přednášky nejsou na sponsory přímo napojené a ti mají vymezené 5 min sloty a ja na nich zda jich využijí a jak. Každý hlavně opakoval, že všichni nabírají, to už na IT konferencích je samozřejmé.

Přednášky jsou kvalitní, ale ne všechno je pro každého. Osobně mě zaujalo hlavně case study z velkých firem jako Slack, Uber o tom jak dělají monitoring ve velkém.

Další skupina byla z oblasti best practices o tom jak pracovat s různými oblasti kolem monitoringu. Poslední oblast byla zaměřená na soft skill od učení až po diverzita v týmech.

Konference je steamovaná živě a odkazy na videa jsou v odkazovaném gistu.

Zavisí co vás aktuálně pálí za problémy ve vašem týmu, ale podle mě všude se využijí poznatky o tom jak nejlépe zaškolit, trénovat oncally, jak mít flexibilní Slack bot, který pomáhá, jak mít oncall, kde se nemusíte stresovat. Pěkně shrnuli děvčata z Mapboxu (3 různé přednášky).

Pokud vaše monitorovací řešení nestíhá tak se podívejte na Slack, Uber a Demonware přednášky.

Přednáška Achieving Google-levels of Observability into your Application with OpenCensus mě velmi zaujala a mohla by do budoucnosti ušetřit hodně práce. Google opět open source další svůj projekt, který se jmenuje Census interně a existuje více jak 10 let. Jde o to vytvořit framework pro metriky, tracing a debugging, který vám pomůže s instrumentací a bude podporovaný napříč nástroji. Zatím je podporovány tyto jazyky CPP, Go, Erlang, Java, Ruby, PHP a Python. Jako další bude přídán .Net a Node.js. Mělo by to snad být už v tomto roce.

Podle mě nejlepší přednáška z mého pohledu o tom jak automatizovat monitorování compliance od Dave Cadwallader. V přednášce ukazoval jak použít projekt inspec.io k monitorování pomocí Prometheus exporteru a integrace s PagerDuty včetně přesných runbooků, které se odkazují na každém incidentu.

Závěr

Pokud vás to zaujalo, tak se můžete 4-5. září zůčastnit evropské verze Monitorami v Amstrodamu. Bude to menší akce než v Portlandu, ale určitě to bude zajímavé také. Stálé jsou otevřené CFP a můžete přihlásit svůj příspěvek. Komunita kolem Monitoramy je velmi dobrá a lístky do Portlandu se vyprodali za necelých 24 hodin. Monitoringu se budeme také věnovat v jedné z Hive talks na podzim, tak pokud máte co řící tak mi pošlete návrh vaší přednášky.