2021-04-09 08:20:58 +0200 +0200

Prskavčí blog

May 7, 2018

Kubecon EU 2018 - Copenhagen

Letos jsem poprvé byl na Kubeconu, který se konal v týdnu od 30.4. do 4.5 v Kodaňi. Kodaň je pěkné město a hotel Bella Sky je nádherná stavba.

Účastníků bylo něco přes 6000 a příští rok v Barceloně se bude atakovat možná 10000. Celá konference měla 4 dny. První den byli workshopy a lighting talky. Potom začal oficiální program, každé dopoledne keynoty v bloku do oběda a po něm sessions do večera. Druhý den konference byla velká party v centru Kodaně v zábavním parku Tivolli.

Množství paralelních přednášek bylo šílené, ale jejich kvalita velice různorodá.

Hlavní trendy

Hlavní projekty jsou dnes pěkně v přehledu CNCF. Kubernetes (k8s) je první projekt, který dosáhl úrovně Graduated.

Největší hype je kolem service meshu. Který používat? Mám to vůbec použít? Istio nebo Linkerd nebo raději Heptio Contour?

Spousta otázek na které není jednoduché odpovědět a můžete si naběhnout. Je potřeba být opatrný a postupovat krok za krokem, projekt po projektu.

  • Service meshe (Istio, Linkerd, Contour)
  • Prometheus je monitoring standard pro k8s - řeší se longterm storage, federace a gitops nad dashboardy, alerty
  • K8s operátory a další rozšíření - mrkněte na awesome-operators
  • Hybrid cloud solutions - několik řešení jako Cloud Foundery, ale hodně nových startupů, které do toho jdou taky
  • Security services - spousta projetků (TUF, Spiffe, Spire, Open Policy Agent) a i firem (Aquasecurity, Twistlock, Blackduck)
  • Serverless - hlavně cloud events specifikace je zajímavá pro rozvoj serverless
  • ML - KubeFlow, k8s and Tensorflow - v keynote byl zmíněn hlavně release Kubeflow 0.1, ale stále asi hodně práce něž projekt bude pro každého

Další drobné věci, které mě zaujali Go registry od JFrog, Operator Framework of CoreOS, Redhat. A nový bezpečný sandbox runtime gVisor od Googlu.

Ostatní zajímavé příspěvky o konferenci:

Videa z konference:

Závěr

Většina cloudových poskytovatelů má hostovaný Kubernetes (k8s) buď již v ostrém provozu nebo ho letos chystají. Ekosystém kolem k8s se velice rozšířil a nebude to jednoduché pojmout. Pokud vás to zaujalo nebo jste Go programátoři, přijďte si o tom popovídat na Golang meetup v Praze.