2018-08-03 09:52:07 +0200 +0200

Prskavčí blog

Nov 28, 2013

docker

Pokud se zajímáte o to jak nasazovat aplikace na svoje servery, pronajaté VPS nebo doc cloudu, měli by jste si něco o této poměrně mladé technologii přečíst nebo vidět.

Co to je docker?

Pěkně podrobně to najdete na samotném webu docker.io a také jsem to snažil postihnout ve své přednášce na letošním Devfestu.

Co se do přednášky nevešlo

Všechny příklady, které jsem nestihl předvést naživo jsou v repository a jsou pro verzi 0.6.7 a mezi Devfestem a tímto článkem už stačila vyjít verze 0.7, která je revoluční v podpoře více distribucí (Fedora, RHEL, Ubuntu, Debian, Suse, Gentoo, Arch). Přidáný storage drivers o kterých jsem mluvil kromě AuFS je to VFS a DEVICEMAPPER a brzo budou další ZFS, Gluster, Ceph.

Závěr

Autoři slibují v další verzi se zaměřit hlavně na kvalitu, doplnění dokumentace a api. Je před nimi mnoho práce, ale čím dál více lidí docker používá i v produkci. O dockeru budu mluvit 13.12. také v rámci Web Inkognito a 3-4.12.2013 se koná celosvětový Docker HackDay, pokud by jste se chtěli zůčastnit nebo pomocí s organizací místa kde se to bude konat dejte vědět mě nebo organizátorům.