2021-04-09 08:42:54 +0200 +0200

Prskavčí blog

Jun 20, 2012

Jenkins SCM polling je zlo!

Moc jsem nechápal problémy, které řešil Kohsuke Kawaguchi na konci roku. Ale brzo jsem to měl zjistit. Před časem přišel za mnou kolega, že chce zkonfigurovat polling stylem popisovaným v článku.

Polling jsme nastavili na 1x24h a máme git-update hook, který nám polling spustí po kommitu, kdy je potřeba. Ukázka git-update skriptu.

	REPOSITORY_BASENAME=$(basename "$PWD")
	curl https://jenkins.firma.cz/jenkins/git/notifyCommit?url=ssh://git@git.firma.cz/$REPOSITORY_BASENAME

V poslední době nám performace jenkins serveru začala klesat a load serveru prudce stoupat. Začali jsme to řešit pomocí dalších volných strojů, které se k jenkins masteru připojovali jako slave node. Úspěšně jsme si vyzkoušeli na to použití pluginu swarm, který můžu doporučit. Vytvořili jsme RPM balík, který nainstalujeme na volný stroj a swarm se připojí k masteru a je plně nakonfigurovaný a k dispozici. Důležité je jen mít na slave nodes dost diskového prostoru, protože joby jsou dost často velké, obzvláště pokud jich máte velký počet.

Abych se vrátil k SCM pollingu. Naši systémaci udělali analýzu nejvytíženějších repository v Gitu. A data mám udávají čas spotřebovaný na provedení všech činností po dobu 14 dní. Na grafu je vidět přehled podle repository.

Prehled repository podle casu

V dalším grafu je vidět potom rozložení podle zátěže jednotlivými klienty, jak stroji (převážně jenkins a slave nodes, uživatelé jsou v minoritě).

Prehled repository podle uzivatele

Poslední graf ukazuje počet přístupů do jednotlivých repository. Je potřeba podle toho upravit joby a jejich SCM polling.

Prehled repository podle poctu pristupu

Na hromadné změny SCM pollingu můžete úspěšně použít Configuration Slicing Plugin, který vám práci usnadní. U nějvíce vytížených repository doporučili použít notifikace pomocí git-update hooku, případně to můžete udělat všude.

Výsledná zátěž stroje potom výrazně klesla potom co jsme upravili nastavení jak je vidět z grafů muninu.

Prehled z munina

Další doporučení a tipy triky z praxe se dozvíte na mém školení Jenkins - jak na Continuous Integration v PHP a Javascriptu.