2021-04-09 08:42:54 +0200 +0200

Prskavčí blog

Jul 14, 2010

Jak jsem si koupil Amazon Kindle

Čtečka knih Amazon kindle byla nedávno s nástupem iPadu zlevněna tak jsem se rozhodl zakoupit ji pro své používání, protože již touto dobu používám kindle v telefonu s Androidem a na počítači.

Objednal jsem 8.7.2010 a doporučeno bylo 13.7.2010 pomocí UPS. Cena $187 (s pouzdrem a zálohou na clo $287) - cca 6000 Kč.

Kindle byl aktivovaný na můj účet na Amazonu. Firmware 2.3, provedl jsem upgrade na poslední verzi 2.5.2, která přidá možnost zaheslování, zoom v PDF, podporu facebook, twitter a další.

Dostat do Kindlu obsah není žádný problém, stačí ho připojit přes USB (microusb) a přenést přes mass storage. Pokud je PDF, Mobi čtečka se si s tím bezproblémů poradí. Pokud máte ePub, html je potřeba to převést. Můžete použít službu Amazonu, která vám za malý poplatek převede a pošle dokument. Toto řešení jsem nevyzkoušel, protože se mi nechtělo za to platit. Stáhnul jsem si kindlegen, pomocí kterého si to můžete převést sami. Převedl jsem HTML manuál PHP (40MB) do formátu mobi (16MB). Převod trval 1h, ale úspěšně se to provedl. V Kindlu pokud chcete vyhledávat chvíli trvá než si ho zaindexuje.

Pokud chcete nějaké české tituly tak kromě PDF (napr. knihy.nic.cz) dopočuji i palmknihy.cz, kde sice Kindle není přímo zmíněn, ale formát Mobi Unicode funguje bez problémů. Jako další dobrý zdroj se dá použít Elektronická knihovna Root.cz, kde se najdou volné tituly ke stažení anglicky i česky.

Samozřejmě máte v angličtině k dispozici 620 000 titulů přímo na Amazonu. Nejsou to jen knihy, ale i časopisy a noviny. Z čech tam najdete jenom Prague Post . Kdybu měli Mladou frontu, tak si ji hned předplatím.

Pokud máte zajímavé typy pro Kindle tak se námi podělte v komentářích, pokud nic o elektronických čtečkách nevíte doporučuji článek Martina Hassmana a postřehy Marka Prokopa.