2021-04-09 08:42:54 +0200 +0200

Prskavčí blog

Apr 30, 2010

Subversion dnes a zítra

Verzovací systémy jsou tu už 38 let, první verzovací systém SCCS vznikal v Bellových laboratořích v roce 1972. Dodnes existuje na mnoha unixových systémech v GNU variantě.

Protože SCCS to byl proprietární verzovací systém, vytvořil na Walter F. Tichy  na Pordue University open source variantu tohoto software pojmenovanou RCS. RCS se dodnes používá například v Twiki pro uchovávání historie stránek.

Následovali další jako CVS, PRCS (Project Revision Control systém). CVS byla původně jen nadstavba na RCS, sada skriptů, které používali příkazy RCS. Většinu vlastností CVS má poděděnou od RCS.

Subversion vznikl nový verzovací systém, který odstraní chyby co lidem vadili v CVS a byl napsán úplně znova i když filozoficky se hodně držel původního CVS, ale byl tree oriented, což přineslo některé výhody, ale i nevýhody.

Protože řada vývojářů nebyla s CVS spokojená vznikali další systémy a za některými stál i Microsoft, který přišel se svým verzovacím systémem Delta v roce 1994. Tento systém dlouho nevydržel, protože MS udělal výhodou akvizici a koupil firmu SourceSafe a další rok už vydal nový verzovací systém VSS. Tento systém měl mnoho nevýhod a pokud někdo s ním pracoval určitě mi dá za pravdu, že to nebylo jednoduché. Problémy se zamykáním souborů, přenos přes sdílené disky apod. V roce 2005 naštěstí MS představil moderní centralizovaný systém, který je součásti TFS, který jako datové úložiště používá MS SQL.

Larry McVoy je klíčová osobnost návrhu verzovacích systémů. Stál u vývoje verzovacího systému  Sun TeamWare, který vedl Evan Adams a potom na základě těchto zkušeností vytvořil BitKeeper. To jsou první distribuované verzovací systémy. TeamWare byl postavený na základech SCCS, přesto přinesl spoustu nových věcí, které dali později vzniknou dnešním systémům. Implementace TeamWare začala v roce 1991, to můžeme považovat za datum vzniku distribuovaných systémů.

TeamWare to začal, ale BitKeeper může za vznik Gitu a Mercurialu, kteří patří dnes mezi nejznámější distribuované verzovací systémy. Společnost BitKeeper se na základě událostí v roce 2005 rozhodla odebrat (reverse enginnering na linux konferenci pomoci telnetu) volné použití linuxové komunitě, která BitKeeper používala k vývoji jádra.

To vedlo ke vzniku Gitu (Linus Torvald) a Mercurial (Matt Mackall) v roce 2005. Git je inspirován BitKeeperem a Monotone (sha1 hash), také velkou část práce na něm udělal Petr Baudiš, který stojí například za frontendem Cogito  a příklad git-filter-branch.

Výhody Gitu vidím v těchto vlastnostech:

Dnes je důležité používat určitě aktuální verzi Subversion, vůbec nedoporučuji pracovat s verzemi 1.4 a nižší, které nepodporovali mergeinfo. Subversion má desetileté výročí. Ale stále je to malé dítě, které potřebuje dospět. Už jsou pryč dětské nemoci, ale některé problémy přetrvávají.

Subversion byl začleněn pod Apache Foudation do toho doufám, že se trochu akceleruje vývoj Subversion k následujícím verzím. Tým kolem SVN si je dobře vědom věcí, které SVN scházejí a dobře vědí, že to není jednoduché je odstranit. Proto existuje tato roadmapa.

Je to roadmapa přibližně na 4 roky dopředu, klíčový bude letošek a uvidíme jak se podaří vývoj verze 1.7 o které budu teď. K ostatním verzím se vrátím později.

Verze 1.7 by měla obsahovat tyto novinky

Pracovní kopie nové generace je důležitá součást nutná pro další následné změny, které odstraní dnešní problémy (tree conflict, rename tracking). Bude to sqlite databáze v jednom adresáři .svn, kde budou všechny potřebná metadata o repository.

Svn patch jen umožní to co umí příkaz patch v linux, drobnost, která v svn chyběla.

Ve verzi 1.8, která by měla být za rok bychom se snad díky nové WC-NG mohli již dočkat sledování přejmenovaných souborů napříč historii. Nastavení pro jednotlivé repository ne jen globálně a vylepšení problémů s tree conflicty.

Co bude v dalších verzích uvidíme, autoři slibují nový FS, nový editor a další vylepšení. Uvidíme zda se do budoucna dočkáme třeba i offline commitů.

Na závěr bych chtěl shrnout co by jste si měli odnést těchto 4 věci: