2021-04-09 08:42:54 +0200 +0200

Prskavčí blog

Feb 25, 2010

JetBrains PhpStorm

Vývojových prostředí pro PHP je docela hojnost. Sám používám v práci Zend Studio 7.1 a doma Netbeans 6.8. Minulý rok přišla firma JetBrains, která je známá svým IDE pro Javu IDEA, s vývojovým prostředím pro PHP, které se jmenuje PhpStorm (dříve WebIDE). V současné době je nové IDE stále ve vývoji. Brzo se dočkáme beta verze a myslím do léta snad i finální verze.

PhpStorm (dále PS) je na platformě IDEA, což považuji za velkou výhodu. Dají se použít pluginy pro Ideu v PhpStorm. Kvalita pluginů v Idea mi přijde o poznání lepší než pro Eclipse.

[caption id=“attachment_818” align=“aligncenter” width=“300” caption=“JetBrains PhpStorm (WebIDE)”][/caption]

Hlavní přednosti vidím v těchto bodech:

Pěkná věc je třeba produktivity guide, radí co a jak dělat lépe: [caption id=“attachment_828” align=“aligncenter” width=“300” caption=“JetBrains PhpStorm Productivity Guide”][/caption]

Nevýhody a nejasnosti v současnosti

Závěr Myslím, že mezi IDE, které jsou zdarma mi přijde v současné době nejlepší asi Netbeans. Vývoj postupuje celkem pěkně dopředu, vylepšené automatické formátování v 6.9 bude jistě přínosem. Jedinou nevýhodu vidím v editoru, který se občas chová divně, ale dá se to přežít.

Z komerčních znám jen PhpStorm a ZendStudio a přijde mi práce v obou podobná. Jen v PhpStrormu jsou trochu dál. Je to tím, že IDEA jako prostředí je daleko před ostatními a spousta funkcí v něm obsažená pro Javu se do ostatním Java IDE pomalu dostává. Pro PHP je IDE od JetBrains sice nové, ale oni mají velké zkušenosti s vývojem IDE a myslí to s konkurencí pro Zend Studio vážně a na té práci je to vidět.

Pokud máte zkušenosti s PhpStorm na jiných platformách podělte se s ostatními v komentářích.