2021-04-09 08:42:54 +0200 +0200

Prskavčí blog

Nov 3, 2009

Proč jsem přešel z Mercurial na Git

Verzovací systémy už používám asi 5 let, vystřídal jsem CVS, Subversion, Mercurial, Bazaar a Git. V nedávné době v souvislosti také s tím, že Nette přešlo na Git a vůbec se spousta open source projektů přesunula na Github.com jsem také přešel na distribuovaný systém.

V práci používám Subversion a také přispívám do několika projektů, které pracují na Subversion. Dělal jsem migrace z CVS na SVN ve firmě, kde pracuji apod. Subversion má jednu velkou výhodu, kterou nemají distribuované systémy a to velmi dobré a detailní ACL a různé metody autentizace (LDAP, Active Directory). To si myslím udrží ve spoustě firem Subversion ještě po dlouhou dobu.

Ale protože pracuju na linuxu, pro verzování lokálních projektů a pracovních skriptů apod. používám Git, dříve Mercurial.

Proč jsem nejdříve zvolil Mercurial?

V současnosti používám Subversion, Mercurial i Git současně a nijak mi to nevadí. Git, ale preferuju pro nové projekty. Stávající ponechám tam kde jsou případně pořeším co udělám s těmi nepodporovanými keywords v Gitu, ale stejně mi nepřijdou v poslední době důležité, protože stejně jsou v každém souboru jiné a nenese to tu informaci, kterou většina chce a to je verze revize z SVN. Tohle spíše je lepší přesunout do build scriptu nebo na deployment.

Doufám, že jsem Borkovi Bernardovi odpověděl na co chtěl, případné dotazy do komenářů.