2021-04-09 08:42:54 +0200 +0200

Prskavčí blog

Sep 24, 2009

OpenMeeting 24.9. na téma Testování webových aplikací

Dnes se konal OpenMeeting na téma Testování webových aplikací.

První přednášku měl Michal Špaček ze Skypu o systému Selenium. Pokud jste viděli jeho přednášku na webExpu 2008 tak to bylo totéž v kratší variantě.

Druhá přednáška byla na téma opět Selenium a měl ji Filip Braun z Benety, ukazoval testování jak je dělají oni.

Do třetice také Selenium a to ukazoval Jakub Vrána na Adminerovi. Adminer je z velké části pokryt testy z hlediska funkčnosti. Jakub si měří pokrytí napříč aplikací (coverage) na co má vlastní skript, který mu to přehledně vyhodnocuje. Zazněla tady dobrá rada, pokud používáte Selenium RC v Internet Exploreru, vyvarujte se xpath výrazům a používejte CSS selektory, ušetříte tím hromadu času.

Čtvrtá přednáška od Karla Minaříka na téma Cucumber a testování v Ruby světe. Cucumber má velmi pěkný styl testů, které se dají psát například i česky a jazykem blízkým normálnímu člověku. Není omezeny jen na Ruby a měl by jít využít i pro další platformy. Určitě to brzo vyzkouším na php. Cucumber používá HTTP adaptér webrat pomocí, kterého se připojíte na Selenium nebo další nástroje (např. pro testování Flexu).

Pátá přednáška byla od Štěpána Bechyňského z Microsoftu. Ukazoval nám jak můžete testovat v prostředí Visual Studia 2008. Pokud chcete nějak testovat dobře aplikace v Internet Exploreru, přijde mi to jako jediná spolehlivá cesta. V novém Visual Studiu 2010 by to mělo být značně ještě vylepšeno.

Poslední přednáška od Vratislava Sejka z Unicornu se věnovala Bezpečnostnímu testování. Unicorn kromě funkčních a výkonových testů také dělá bezpečnostní testy na které se dá dobře využít nástroj IBM Rational AppScaner. Komplexní komerční nástroj, pokud někdo znáte nějaký dobrý podobný open source nástroj, prosím zmiňte ho do komentářů.

To je v souhrnu všechno co bylo obsahem formální části a potom samozřejmě probíhala už neformální diskuse jak to pravidelně bývá.