2021-04-09 08:42:54 +0200 +0200

Prskavčí blog

Apr 18, 2008

LinuxExpo'08

Ve dnech 15.-16.4.2008 se uskutečnila tradiční konference a výstava o Linuxu a Open Source. Tradičně se celá akce odehrávala v Hotelu Olympik. Bouhužel jsem nemohl z časových důvodů absolhovat všechny přednášky ani by to asi nebylo v lidských silách, ale témata byla zajímavá a zaměřená do komerční sféry, kde si Linux získává na popularitě zvláště tam kde chtějí podnikatelé ušetřit na desktopech a velká část serverů tradičně běží na Linuxu.

Letos jsem neměl tolik času jako v minulých letech tak jsem se zastavil jen 15.4 odpoledne, LinuxExpo bylo v nových prostorech Hotelu Olympik v Artemis, přišlo mi, že toto kongresové centrum bylo trochu menší než na minulých ročnících. Protože jsem se zaregistroval tak vstup byl tradičně zdarma, to potěší. Od pěkné hostesky jsem dostal propagační materiály a vydal se prohlédnout výstavu. Potkal jsem Petra Krčmáře jak zpovídá přednášející tak doufám, že najdeme shrnující reportáž na Root.cz.

Mě zajímala výstava a hlavně její tradiční zóna kde se prezentují Open Source Projekty. Jako první jsem se zastavil u stánku Ubuntu, kde zrovna předváděli ManDVD, vzal jsem si svoji oblíbenou distribuci ve verzi 7.1 a šel se podívat ke konkurenci OpenSUSE, které je sponzorováno Novellem mělo asi nejhezčí prezentaci, předváděli jak OpenSuse 10.3 tak verzi 11 a s lidmi od KDE na OpenSUSE předváděli KDE 4 na které jsem se docela těšil. Nechal jsem si KDE4 předvést a výkon mě zrovna neoslinil, ale funkce jako je Zoom celého desktopu nebo SVG na ikonky plochy s možnosti téměř libovolné manipulace vypadají pěkně, ale nemyslím, že by to uživatelům přineslo něco extra co by je přinutilo přejít třeba z Windows nebo jiné distribuce Linuxu. Prezentovali se vedle také Linux pro nevidomé a skupina Hacking & Development, kteří dělají linux na kapesní zařízení. Také tam byl Jabbim a Slax, ale jejich stánky mě nijak nezaujali. V předsálí Root prodával svoje trička a další upomínkové předměty.

Komerční firmy tam předváděli řešení pro firemní sféru založená na Linuxu, kromě tradičních firem IBM, Sun, HP, Oracle mě zaujala nabídka ESET, jejich Nod32 je na Windows dost populární.

Celkem mě se tento ročník líbil méně než minulý a nedozvědel jsem nic podstatného, aspoň takový je dojem z výstavy, doufám, že přednášky přinesli více.